Inhoud van dit artikel
Is vloerverwarming zonder pomp mogelijk?
Steeds vaker bekijken mensen die vloerverwarming in huis willen plaatsen de mogelijkheid om deze zonder behulp van een pomp aan te sluiten. Op het eerste zicht lijkt dat misschien wat vreemd, maar in de praktijk kan dat best goed uitpakken. Daarnaast zorg je er op deze manier voor dat de investering in vloerverwarming een stuk lager komt te liggen waardoor de terugverdientijd nog verder wordt teruggeschroefd. In het merendeel van de gevallen wordt er in deze situatie gebruik gemaakt van een RTL ventiel in de retour. Op deze manier kan de temperatuur op een zeer eenvoudige manier worden begrensd.
Gesloten verdeler zonder pomp
Je kan er bij vloerverwarming voor kiezen om gebruik te maken van een gesloten verdeler zonder ingebouwde pomp. In het merendeel van de gevallen wordt er in een dergelijke situatie voor gekozen om gebruik te maken van een speciale warmtepomp. Deze warmtepomp kan het aanwezige water op een energiezuinige manier opwarmen en dat tot een temperatuur van 45 graden. De kunstmatige opwarming van het aanwezige water is nodig omdat een systeem die beschikt over een gesloten verdeler zonder ingebouwde pomp niet over de mogelijkheid beschikt om het water stelselmatig op temperatuur te brengen. Een dergelijk systeem heeft namelijk niet de mogelijkheid om koud en warm water met elkaar te mengen.
Nadelen vloerverwarming zonder pomp
Voor veel mensen is werken met vloerverwarming zonder pomp een bewuste keuze. Op het eerste zicht zijn er dan ook geen structurele nadelen aan verbonden al is het wel zo dat een vloerverwarmingssysteem met pomp doorgaans een flink stuk energiezuiniger is. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het type vloerverwarming sterk afhankelijk kan zijn van de woning waarover je beschikt. Raadpleeg bij twijfel dan ook steeds een expert zodat je na het plaatsen van de vloerverwarming zonder pomp niet voor vervelende verrassingen komt te staan.