Inhoud van dit artikel
Een constante, juiste druk is belangrijk
Van warmte gedragen systemen is bekend dat ze steeds onder een constante, juiste druk moeten worden gehouden. Wanneer dit niet het geval is, dan kan het voorkomen dat je regelmatig je systeem zal moeten ontluchten en dat kost veel moeite of veel geld. In bepaalde gevallen kan er echter ook drukverlies optreden zonder dat je hier meteen van op de hoogte wordt gesteld. Een lek kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er drukverlies ontstaat. In deze situatie is het belangrijk om de groep waar het lek zich bevindt zo snel mogelijk af te sluiten. Doe je dit niet dan kan er veel lucht in de buizen terechtkomen waardoor er (nog) meer werk aan de winkel is.
Hoe je vloerverwarming ontluchten?
- Vul indien nodig het Cv-systeem bij zodat er zich hier alvast geen lucht meer kan manifesteren
- Plaats de vloerverwarming overal aan
- Wacht na het uitvoeren van bovenstaande stappen zo’n 10 minuten vooraleer te beginnen met het ontluchten
- Start bij de vloerverwarmingsverdeler die zich op het laagste punt in de woning bevindt en werk naar boven toe. Op deze manier eindig je automatisch bij de verdeler op het hoogste punt.
- Sluit de kraan van de verdeler die je wil ontluchten
- Zet alle groepen bij de vloerverwarmingsverdelers uit op één na. Het ontluchten doe je door gebruik te maken van een ontluchtingssleuteltje
- Voorzie een handdoek of iets dergelijks bij het ontluchtingsventiel en draai deze open. Het ventiel wordt terug dichtgedraaid op het ogenblik dat er water uitkomt
- Herhaal bovenstaande stappen tot alle groepen zijn ontlucht
- Draai de kraan van de aanvoer terug open en plaats deze opnieuw in de juiste stand
- Controleer de waterdruk in de ketel en zet ook je verwarmingssysteem tot slot terug juist
Wanneer ontluchten?
Veel eigenaars van vloerverwarming denken dat het noodzakelijk is om het systeem op regelmatige basis te ontluchten. Dat is echter niet het geval, in tegendeel. Wanneer het systeem goed werkt is er geen enkele reden om deze te ontluchten.