Ben jij van plan om zelf vloerverwarming te gaan plaatsen? Dan zal je ongetwijfeld al het één en ander aan terminologie tegengekomen zijn. Ook wanneer je hier een bedrijf voor inhuurt kom je voor een boel informatie te staan waar je eerst misschien nog geen weet van had. Zo zijn er verschillende dekvloeren die je kunt gebruiken, zoals een zandcementdekvloer of een anhydriet dekvloer. Daarnaast zijn er verschillende manieren van aanleg. Hier bespreken we de tackerplaat, de noppenplaat, het krimpnet en de infreesmethode.
Inhoud van dit artikel
Vloerverwarming plaatsen
In een ideale situatie, en dus ook in de nieuwbouw, wordt vloerverwarming direct op de constructievloer gelegd. Het bestaat uit een systeem van buizen waar zo meteen warm water doorheen gaat stromen en wat dus je vloer verwarmt. Deze buizen moeten ergens in gelegd worden, zodat ze op de plaats gehouden worden en zodat je de vloerverwarming evenredig kunt aanbrengen. Er zijn verschillende methodes beschikbaar en de keuze die je maakt is voornamelijk afhankelijk van je omstandigheden.
Tackerplaten
Tackerplaten zijn gemaakt van isolatieplaten met EPS. Deze bevatten een rasterfolie en daar worden de buizen op vastgemaakt. Dit gebeurt met een U-clip. Je kunt de tackerplaten krijgen in verschillende diktes en dus met verschillende isolatiewaarden. Ook zijn er tackerplaten die contactgeluid kunnen verminderen. De voordelen van tackerplaten zijn vanzelfsprekend.
- Met tackerplaten kun je je vloer verwarmen en tegelijkertijd isoleren.
- Je kunt tackerplaten afwerken met elke soort vloerbekleding.
- Tackerplaten zijn snel te installeren en meestal kan dit in één dag worden gedaan.
- Tackerplaten houden de warmte erg lang vast zodat je meer kunt besparen.
- Tackerplaten met geluidsreductie zijn erg geschikt voor appartementen.
Noppenplaten
Noppenplaten zijn te vergelijken met tackerplaten. Je kunt ze met en zonder EPS isolatiemateriaal krijgen. De platen bevatten noppen waar de buizen tussen kunnen worden geplaatst. Er is dus geen sprake van een klip of ander bevestigingssysteem. Deze manier van aanleg heeft de volgende voordelen.
- Met noppenplaten is vloerverwarming aanleggen erg gemakkelijk en snel.
- Je kunt tegelijkertijd je vloer isoleren als je noppenplaten met EPS kiest.
- Noppenplaten houden de warmte lang vast en dat betekent dat je meer bespaart.
Krimpnetten
De oudste en meest toegepaste methode voor het aanleggen van vloerverwarming is met krimpnetten. Op de constructievloer wordt dan een net van draadstaal gelegd en hier worden de verwarmingsbuizen aan gebonden. Er is geen sprake van isolatie, dus dat zou je er dan nog onder moeten plaatsen als je vloer niet voldoende is geïsoleerd.
- Je kunt zelf bepalen hoe je je vloer wilt isoleren. Als je een kruipruimte hebt kun je dit ook aan de onderkant van de vloer doen, zodat je je nieuwe dekvloer zo dun mogelijk kunt houden.
- De installatie van de vloerverwarming kan snel gedaan worden.
- Je kunt elk soort vloerbekleding op krimpnetten aanbrengen.
Infrezen
Als laatste heb je de mogelijkheid om je vloerverwarming in te vrezen. Dit heeft als voordeel dat de dekvloer niet hoeft te worden verwijderd. Er worden dan sleuven in de dekvloer aangebracht en daar komen de buizen in. Veel huizen die na de jaren ’80 gebouwd zijn hebben een dikke dekvloer en deze zijn hier ideaal voor. Uiteraard brengt dit een aantal voordelen met zich mee.
- De dekvloer hoeft niet te worden verwijderd en dat scheelt tijd en dus geld.
- De bestaande vloer wordt niet verhoogd, dus deuren en plinten hoeven niet te worden aangepast.
- De installatie kan binnen een dag worden gedaan.
- De vloer warmt snel op, omdat de buizen hoger liggen.
Welke manier van aanleg is het beste voor jou?
Als je wilt bepalen welke optie het beste is voor jou, dan moet je jezelf een aantal vragen stellen. Allereerst is er de vraag of je isolatie nodig hebt. Het is erg belangrijk dat een vloer met vloerverwarming goed is geïsoleerd, anders gaat er te veel warmte verloren via de onderkant. Heb je dit niet, dan kun je overwegen noppen- of tackerplaten met isolatiemateriaal te kiezen. Woon je in een appartement, dan zijn tackerplaten met geluidsreductie een uitstekende keuze. Is je vloer al goed geïsoleerd, dan zijn krimpnetten ideaal en heb je een dikke dekvloer, dan kun je ruimte besparen door de vloerverwarming te laten infrezen. Bij twijfel kun je altijd een aantal specialisten raadplegen en hen ook vragen om offertes. Zo vind je de beste methode voor de beste prijs.
Vloerverwarming en isolatie
Het is al even genoemd dat isolatie erg belangrijk is als je ook vloerverwarming gaat aanleggen. De isolatiewaarde van vloeren wordt uitgedrukt in de Rc-waarde. Vloeren in nieuwbouwwoningen moeten volgens het bouwbesluit worden gebouwd met een Rc-waarde van 3,5. Ga je hier ook vloerverwarming in plaatsen, dan moet je dit verhogen naar 5 om niet te veel warmte te verliezen. Kijk dus wat je huidige isolatiewaarde is van je vloer en pas deze op je vloerverwarming aan. Heb je een kruipruimte, dan kun je het isolatiemateriaal ook daar laten aanbrengen. Wederom kun je hier het beste je specialist mee raadplegen. Deze kunnen je exact vertellen hoe je je vloer het beste kunt isoleren. Omdat je vloer toch al open ligt, is het nu het moment om daar aandacht aan te besteden.
Vloerverwarming en de verhoging van de vloer
Door vloerverwarming aan te laten brengen zal je vloer hoger komen te liggen. Moet je hier ook isolatiemateriaal onder plaatsen, dan zal dit nog hoger zijn. Dit kan wel oplopen tot 10 centimeter verschil. Dit is natuurlijk niet zo erg als je een nieuwbouwwoning aan het bouwen bent, maar als je een vloerrenovatie inplant is dit een belangrijk punt. Je moet dan je deuren innemen en je plinten verhogen. Infrezen is voor isolatieprojecten dan een ideale methode, mits je vloer voldoende is geïsoleerd. Eventueel kun je dit weer via de kruipruimte doen, mocht je deze hebben.
Vergelijk offertes
Wil je vloerverwarming laten plaatsen en in contact gebracht worden met enkele vakkundige specialisten uit jouw regio? Vraag dan via onze vergelijkingstool nu al enkele offertes op, zodat je kunt zien wat de financiële gevolgen zullen zijn en wie dit het goedkoopste voor je kan realiseren.
Gerelateerd: