Inhoud van dit artikel
Diverse factoren
Er wordt wel eens gezegd dat vloerverwarming alles behalve een energiebesparende manier is om je huis op te warmen. Dat is niet helemaal waar. Feit is wel dat er doorgaans grote verschillen zichtbaar zijn tussen de verschillende woningen die met een dergelijk systeem worden uitgerust. Dit wordt deels veroorzaakt door het verschil tussen een systeem met warm water of een systeem op elektriciteit, maar dat is niet alles. Ook de manier waarop de ruimte warmte besparend is gemaakt draagt namelijk structureel bij aan het rendement van de vloerverwarming. Met andere woorden, hoe beter de ruimte is geïsoleerd, des te minder warmteverlies er kan plaatsvinden en des te hoger het rendement komt te liggen.
Type vloerverwarmingspomp is cruciaal
Wie er vroeger voor heeft gekozen om gebruik te maken van vloerverwarming met warm water zal gebruik gemaakt hebben van een standaard vloerverwarmingspomp. Daar is niets mis mee, ware het niet dat er tegenwoordig veel zuinigere en efficiëntere pompen op de markt verkrijgbaar zijn. De investering in een eigentijdse vloerverwarmingspomp kan je zomaar even een extra rendement opleveren van 140 euro. Dit rendement wordt verkregen omdat de pomp veel energiezuiniger is en er bijgevolg veel minder energiekosten worden gemaakt.
Door de pomp te voorzien van een zogenaamde pompschakelaar kan je steeds genieten van een zo optimaal mogelijk voordeel. Dit is het geval omdat de pomp alleen maar aanslaat wanneer er echt nood is aan extra warmte en dus niet continue hoeft te draaien. Het mag dan ook duidelijk zijn, ben je op zoek naar een interessante mogelijkheid om het rendement van je vloerverwarming op te krikken, dan is het beslist de moeite waard om te investeren in een moderne vloerverwarmingspomp.
Korte terugverdientijd
In het meest ideale geval is het mogelijk om de terugverdientijd van vloerverwarming te beperken tot een periode van 10 – 15 jaar (gemiddeld). Om dit te kunnen realiseren dient er echter niet alleen rekening te worden gehouden met het systeem op zich, maar ook met de ruimte waarin deze wordt toegepast. Alleen in een goed geïsoleerde ruimte kan een zo optimaal mogelijk rendement worden behaald. Bekijk ook het beste isolatie soort met het hoogste rendement namelijk: spouwmuurisolatie.
Met vloerverwarming bespaar je jaarlijks zo’n 180 m3 gas. Als we uitgaan van een gasprijs van 0.65 eurocent per m3 gas (prijspijl 2014; incl btw en energiebelasting) dan kom je uit op een gemiddelde jaarlijkse besparing van 117 euro. De prijs van vloerverwarming hangt geheel af van jouw wensen. Zo is het goedkoper om vloerverwarming te laten infrezen dan vloerverwarming op matten te kopen. Na het breakeven punt (ongeveer 10- 15 jaar) heb je je geld terugverdient en blijf je nog steeds geld besparen. Belanrijk om te weten is dat je het meeste rendement toch echt behaalt als je huis goed is geïsoleerd, denk aan dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.
Lees ook meer informatie over:
- De soorten vloerverwarmingssystemen
- De prijzen van vloerverwarming
- Vloerverwarming als hoofdverwarming
- Vloerverwarming als bijverwarming
- Welke vloerbedekkingen zijn geschikt?
- Elektrische vloerverwarming