Vloerverwarming (en steeds meer ook wandverwarming) is populair en dat heeft duidelijke redenen. Dit artikel heeft als bedoeling indianenverhalen over vloerverwarming uit de wereld te helpen. Hieronder vind je een top 10 van de meest gestelde vragen en de antwoorden hierop.
-
Inhoud van dit artikel
Vloerverwarming geschikt onder parket?
-
Dikke voeten door vloerverwarming?
-
Vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming?
-
Vloerverwarming i.c.m. bestaande radiatoren mogelijk?
-
Temperatuur inregelen in verschillende kamers
-
Wat is de totale opbouwhoogte van de vloer met vloerverwarming?
-
Welk vloerverwarmingssysteem kies ik?
-
Wat te doen bij een lek??
-
Vloerverwarming onderhouden, hoe?
-
Wat kost vloerverwarming?
Een veel gestelde vraag is of parket en vloerverwarming samen gaan. Tegenwoordig is het mogelijk om vloerverwarming onder bijna alle vloerbedekkingen te plaatsen (lees ook: welke vloerbedekking is geschikt?). Natuurlijk is het wel zo dat de ene vloerbedekking beter is dan de andere i.c.m. vloerverwarming. Zo wordt bijvoorbeeld bij parket een maximum van 27 graden ingesteld om uitdroging te voorkomen. Waar men niet te lang stil staat kan er wel een temperatuur van zo’n 33 graden worden gerealiseerd. Het ideale van vloerverwarming is dat er geen stof verplaatsing is. Dit is wel het geval bij het gebruik van radiatoren. Ideaal dus voor mensen met een allergie.
Een vraag die ook vaak wordt gesteld is of men door vloerverwarming dikke voeten krijgt. In het begin kwam dit wel eens voor bij mensen. Vaak bij elektrische vloerverwarming waarbij de temperatuur moeilijk te regelen was. De temperaturen konden toen oplopen tot wel 35 graden. Dit is net iets te hoog. De loopzones zouden een temperatuur moeten hebben van zo’n 29 graden bij tegels en 27 graden bij parket.
Een logische vraag die men vaak stelt is of vloerverwarming het hele huis wel warm genoeg zal krijgen. Vloerverwarming is een lage temperatuur oplossing. Warmte stijgt altijd naar boven, het duurt natuurlijk wel een tijdje voordat het huis verwarmd is. Mits alles goed is geïnstalleerd kan vloerverwarming het gehele huis warm houden. Natuurlijk is isolatie wel erg belangrijk omdat warmte niet verloren moet gaan. In vergelijking met radiatoren heeft vloerverwarming minder hogere temperaturen nodig omdat het stralingsoppervlakte van vloerverwarming nou eenmaal groter is. Je kunt natuurlijk wel als zekerheidje de radiatoren laten staan. Meer informatie over vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming vind je via de links.
Een volgende logische vraag is of vloerverwarming met radiatoren ook daadwerkelijk samen gaan. Het antwoord hierop is ja. Dit kan echter alleen verwezenlijkt worden met een verdeelregelstation waarbij een verlaagde temperatuur van ( 45 tot 35 graden) wordt toegepast. De vloerverwarming kan dus ook worden geplaatst in een flat/appartement zonder dat de buren meedoen. Het is mogelijk dat er een loskoppeling van hoog temperatuursystemen wordt geïnstalleerd (via een verdeelstation). Het is verstandig om overal in het huis, dus ook op de bovenverdieping, vloerverwarming te plaatsen. Wandverwarming kan worden toegepast in ruimtes als de badkamer voor extra comfort. Deze combinatie is ideaal en zeer comfortabel.
Velen willen weten of het mogelijk is om de temperatuur in verschillende kamers te regelen. Met verschillende groepen kan dit verwezenlijkt worden. Het voordeel is dan dat je niet de vloerverwarming hoeft te regelen. Je kunt er zelfs voor kiezen om nachtverlaging te gebruiken. Met nachtverlaging kun je een hoop geld besparen (ook al zet je de temperatuur enkele graden lager). Ook bij een eventuele vakantie is het mogelijk om de temperatuur te verlagen. Geheel afsluiten raden wij niet aan omdat het energiezuiniger is om de vloerverwarming enkele graden te verlagen.
Men wil natuurlijk ook weten hoe hoog de vloer zal worden na de plaatsing van vloerverwarming. Bij traditionele vloerverwarming wordt er doorgaans onder de vloerafwerking een cement onderlaag geplaatst van zo’n 6 centimeter (ook wel chape genoemd). De overige hoogte wordt gevuld met isolatie. Let wel dat er het liefst gebruik wordt gemaakt van een zwevende dekvloer, zodat er ruimte is voor krimping en uitzetting. Het is ook mogelijk om een lagere vloeropbouw te plaatsen. Zo kun je met bijvoorbeeld voorgefreesde gipsplaten van 18mm dikte en een vloeibare gietmassa van 3 tot 4 mm een lage vloeropbouw realiseren. Lees ook: vloerverwarming zelf aanleggen.
Erg belangrijk is om je goed te informeren wat betreft de mogelijkheden van de verschillende soorten vloerverwarmingssystemen. Simpelweg zijn er 2 soorten vloerverwarming droogbouw en natbouw. Onder droogbouw valt bijvoorbeeld elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming raden wij aan om te gebruiken in kleine ruimtes zoals een schuur of de badkamer/toilet. Tegenwoordig kan het wel aantrekkelijk zijn om te kiezen voor elektrische vloerverwarming in combinatie met zonnepanelen. Bij natbouw moet je rekening houden met de opbouwhoogte van jouw vloer. Niet altijd kan er voor deze vorm worden gekozen. Je kunt kiezen om de vloerverwarming in te frezen of te laten plaatsen op krimpnetten. Vloerverwarming op matten valt onder droogbouw. Ontdek meer op deze website over de verschillende soorten vloerverwarmingssystemen.
Een lek bij vloerverwarming kan voorkomen door lage temperaturen en lage watersnelheid. Als er toch een doorboring of een beschadiging is van de vloerverwarmingsbuis dan kan een specialist met perskoppelingen als tussenstuk de buis repareren.
Onderhoud van vloerverwarming is bijna niet nodig, mits je lange tijd geen gebruik hebt gemaakt van de vloerverwarming. Dit kan gaan om maanden/jaren. Het is belangrijk dat er een professionele installateur komt kijken de installatie doorspoelt om algenvorming tegen te gaan.
Zoals hierboven gezegd kunnen we 2 soorten vloerverwarming onderscheiden: droogbouw en natbouw. Doorgaans wordt er echter onderscheid gemaakt tussen matten en infrezen. Matten zijn over het algemeen duurder dan het infrezen van vloerverwarming. De prijs zal voornamelijk afhangen van het oppervlakte van jouw huis. De prijs kan variëren van 750,- euro (20 m2) tot 3500,- euro (240 m2). Houd er wel rekening mee dat je een keuze moet maken tussen vloerverwarming als hoofd-, bij- of uitgebreide verwarming. Er zit namelijk een fors verschil tussen deze soorten. Voor een overzicht van de prijzen ga je naar de pagina: vloerverwarming prijzen.