Informatie en advies over vloerverwarming
Gratis en vrijblijvend

Zwevende dekvloer vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen er vandaag de dag voor om in hun huis gebruik te maken van vloerverwarming. De reden hiervoor is niet ver te zoeken, in tegendeel. Wanneer je er voor kiest om vloerverwarming te plaatsen zorg je er namelijk niet alleen voor dat je altijd lekker warm hebt aan de voeten, daarnaast zorgt het ook voor een prima binnenklimaat wat het hele jaar door goed aanvoelt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het namelijk ook zonder probleem mogelijk om vloerverwarming in te zetten als klimatisatie. Ook het afkoelen van de ruimte wordt op deze manier perfect mogelijk gemaakt.

Vloerverwarming

 

Wat is een zwevende dekvloer precies?

Veel mensen denken bij het horen van de naam zwevende dekvloer dat de vloer echt als het ware zweeft boven de ondergrond. Dat is uiteraard niet het geval. In het geval van een zwevende dekvloer wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamd massa-veer systeem. Dit wil zeggen dat er gewoon gebruik wordt gemaakt van een extra laag die bestaat uit isolerend materiaal. De functie van deze extra laag is bijzonder belangrijk, vooral omdat ze er voor zorgt dat trillingen zoveel mogelijk worden geabsorbeerd. Tijdens het plaatsen van een zwevende dekvloer wordt er steevast rekening mee gehouden dat deze vloer los komt te liggen van de wanden en de verticale leidingen. Mocht dit niet gebeuren, dan zouden de trillingen die worden opgewekt worden doorgegeven aan de wanden en de leidingen waardoor een bepaalde hoeveelheid geluidsoverlast zou kunnen ontstaan.

Zwevende dekvloer het vaakst toegepast

In het merendeel van de gevallen wordt er bij het plaatsen van vloerverwarming gebruik gemaakt van een zwevende dekvloer. In deze situatie wordt er over de volledige breedte van de constructievloer een onderlaag uit reflectiefolie geplaatst. Wanneer dit is gebeurd worden er gegalvaniseerde krimpnetten overheen gedaan waar vervolgens de vloerverwarmingsbuizen aan worden vast gemaakt. Het is in een dergelijke situatie ook bijzonder belangrijk om aan de randen nog extra isolatie aan te brengen.

Waarom gebruikmaken van een zwevende dekvloer?

Bovenstaande werkwijze is niet alleen vrij eenvoudig toe te passen, daarnaast zorgt het gebruik van een zwevende dekvloer nog voor een extra interessant voordeel. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming kan het namelijk bij bepaalde vloeren voorkomen dat er scheuren ontstaan. Dat is niet het geval wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van een zwevende dekvloer. Het feit dat de vloerverwarming niet rechtstreeks aan de vloer wordt gehecht zorgt er namelijk voor dat de warmte veel stelselmatiger wordt afgegeven waardoor krimpen op uiterst eenvoudige wijze kan worden voorkomen.

Isoleren bij een zwevende dekvloer

Veel mensen staan er tegenwoordig niet bij stil, maar wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van vloerverwarming in je woning, zeker wanneer deze wordt gecombineerd met een zwevende dekvloer is het bijzonder belangrijk om de ondergrond goed te isoleren. Doe je dit niet, dan loop je namelijk het risico dat een deel van de warmte die door de vloerverwarming wordt opgewekt verloren gaat. Dat is bijzonder slecht nieuws voor je energiefactuur. Maak je met andere woorden gebruik van een zwevende dekvloer in combinatie met vloerverwarming? Vergeet dan beslist niet om een grondige isolatie aan te brengen!

Voordelen van een zwevende dekvloer met vloerverwarming

In het merendeel van de gevallen wordt er bij vloerverwarming dus gekozen voor een zwevende dekvloer. De voordelen van een dergelijke constructie zijn dan ook niet min. We zetten de belangrijkste alvast graag even voor jou op een rijtje:

  • Gebruikmaken van een zwevende dekvloer biedt je de mogelijkheid om te genieten van een doorgedreven geluidsisolatie.
  • De zwevende dekvloer kan worden geleverd in verschillende diktes, maar heeft zelden een grote impact op de hoogte van de ruimte.
  • Een droog systeem zwevende dekvloer is in principe overal en altijd toepasbaar.
  • In combinatie met cellulose-isolatie verzekert ze je van het best mogelijke resultaat.
  • Uw vloer is gegarandeerd egaal.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Bovenstaande voordelen van een zwevende dekvloer zullen voor veel mensen als muziek in de oren klinken. Het moet echter gezegd dat er niet alleen maar voordelen aan dit type dekvloer zijn verbonden. Het belangrijkste nadeel heeft betrekking tot de extra kosten die een dergelijke vloer met zich meebrengt. Deze extra kosten komen onder meer voort uit het moeten voorzien van krimpnetten en ook aan de extra isolatie is uiteraard een prijskaartje verbonden. Kan je met deze nadelen leven en wil je graag gebruik kunnen maken van vloerverwarming in je huis? In dat geval is kiezen voor een zwevende dekvloer voor jou meer dan waarschijnlijk toch de beste keuze.

Wanneer een zwevende dekvloer toepassen?

Tot slot gaan we nog even de nodige aandacht besteden aan de topvloer. Kan je namelijk een zwevende dekvloer bij vloerverwarming in werkelijk alle situaties toepassen? Neen, maar toch in het overgrote merendeel! Vooral het gebruik van een topvloer uit parket brengt voor veel mensen de nodige zorgen met zich mee. Toch is dat niet nodig. Zowel bij een hardhouten vloer als bij lamel parket of massief parket is het zonder probleem mogelijk om gebruik te maken van een zwevende dekvloer. Het gebruik van parket in huis kan immers al snel zorgen voor de nodige geluidsoverlast, maar dat wordt zonder probleem voorkomen door gebruik te maken van een goed isolerende dekvloer. Mogelijke geluidshinder wordt op deze manier immers in de kiem gesmoord.

In een tweede situatie wordt er gekeken naar vloeren die bestaan uit tapijt of een andere vloerbedekking. Ook in deze gevallen kan een zwevende dekvloer gerealiseerd worden en brengt ze verschillende interessante voordelen met zich mee op vlak van geluidsisolatie. Wil je, je vooral richten op de isolerende factor van je woning? In dat geval kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een zwevende dekvloer die is uitgerust met een thermisch isolerende laag. Deze kan bestaan uit zowel een minerale wol als uit polystyreenschuim zoals EPS als uit schuimglas. Hou er rekening mee dat in het geval van een thermisch isolerende dekvloer een zo stijf mogelijk isolatiemateriaal wordt aangeraden. Dit is nodig om de zogenaamde buigspanningen in de dekvloer zo beperkt mogelijk te houden.

Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, wil je graag ook je systeem met vloerverwarming combineren met een zwevende dekvloer? Dan vormt dit in de meeste gevallen geen enkel probleem!

Meer informatie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bekijk hier de top 3 vloerverwarming specialisten

Ecoheat-Vloerverwarming-3

Eco Heat

EcoHeat is een specialist in het installeren van milieuvriendelijke en comfortabele vloerverwarmingssystemen. Lees meer

vsn-logo-sticky-1

VSN Nederland

Vloerverwarming-specialist.nl is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de installatie en Lees meer

a1

Drentse vloerverwarmingspecialist

Drentse Vloerverwarmingspecialist, gevestigd in Klazienaveen, is een bedrijf dat gespecialiseerd is in Lees meer

Laatste nieuws

Vloerverwarming op de 1ᵉ verdieping, handig of overbodig?

januari 29, 2024

Dus, je bent aan het nadenken over vloerverwarming voor de eerste (of

5x Valse vooroordelen vloerverwarming

januari 3, 2019

Vloerverwarming is de laatste tijd erg in populariteit gestegen en dit is

Stappenplan vloerverwarming kopen

januari 3, 2019

Vloerverwarming laten plaatsen doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet over een